085-833 2040

Bring your own device …. Are you sure??

Ik zag het regelmatig voorbij komen de afgelopen maanden. Bring Your Own Device…

Als intermediair volg ik allerlei berichtgeving op het gebied van arbeidsmarkt, wetgeving, vacatures, opdrachten …. verzin het maar.

De afgelopen maanden heb ik een aantal vacatures gezien -van toch niet de minste organisaties- waarbij expliciet wordt aangegeven dat verwacht wordt dat de sollicitant, of freelancer, zijn eigen laptop en telefoon gebruikt.

De voordelen

Ja natuurlijk, voordelen zijn er. Al was het maar, dat als jij een Apple fan bent, je gewoon op de Apple kunt werken en niet in Windows gedwongen wordt. Hetzelfde geldt voor je smartphone. Ik ben voor onafhankelijkheid (nou ja ….) en gebruik een Android telefoon. Jij, de lezer, wellicht een BlackBerry of een Apple. Hoe dan ook, je bent vrij om jouw favoriete merk en model te gebruiken.

Voor je opdrachtgever betekent dit, dat deze geen investering hoeft te doen in hardware. Dit kan vanuit het oogpunt van liquiditeit handig zijn.

Nog een voordeel: je bent echt zelfstandig ondernemer als je niet de hamer van de opdrachtgever gebruikt, dat geldt natuurlijk ook voor je laptop en telefoon.

 Allemaal voordelen dus?

Bijna goed…

De nadelen

Als opdrachtgever/werkgever mis je uniformiteit. Dat kan belangrijke kosten met zich meebrengen als software geïnstalleerd of onderhouden moet worden.

Een ander nadeel is, dat het apparaat natuurlijk ook gewoon stuk gaat op enig moment. Of in de WC valt.. of….  Dan is je freelancer of werknemer ineens niet meer bereikbaar. Hoe nu verder?

Dit valt volledig in het niet bij de risico’s op het gebied van veiligheid en privacy (en dus wetgeving).

Om onschuldig te beginnen (nou ja ..)…. Ik neem mijn laptop mee en hang deze in het netwerk van mijn klant/werkgever. Door het privé gebruik heb ik inmiddels aardig wat malware verzameld, ik gebruik een illegale kopie van Windows, mijn laptop snuffelt heerlijk door de global addresslist van de email-server en haalt her en der nog wat relevante passwords op. Een maand later wordt het bedrijf gehackt omdat ergens een breach heeft plaatsgevonden en belangrijke usernames/passwords zijn ontvreemd. Science fiction? Zeker weten van niet!

Nou ja, dat willen we niet natuurlijk. Dus ik neem aan dat de werkgever/opdrachtgever jou nu toch maar je persoonlijke laptop verbiedt en er een voor je regelt. So far so good. Voor je telefoon is dat anders, die mag je wel gewoon gebruiken. Op zich is het niet erg dat je af en toe een privé whatsapp of gesprek beantwoordt.

Aan jou als lezer de vraag: doen?

Denk hier eens aan: je neemt je eigen telefoon mee en omdat je geen data wilt verstoken, hang je die zo snel mogelijk in het (al dan niet beveiligde) netwerk. Zo kun je ook goedkoop foto’s verzenden via whatsapp en eventueel een leuke Facebook posting doen. Nog steeds so far so good?

Net als ontelbaar veel andere apps, mag Facebook nogal wat functionaliteit van je telefoon gebruiken. Gegeven het feit dat we gemiddeld meer dan 150 apps op onze smartphone hebben draaien is dat wel iets om over na te denken.

Maar goed, we gaan verder. Je werkt als sales man aan een hele grote tender van je belangrijkste prospect of klant. Je hebt er veel vergaderingen intern over en uiteindelijk ook nog een aantal klantgesprekken en telefoontjes.

Dit is wat volgens JOUW goedkeuring Facebook mag doen met je telefoon. Ik beperk me, want anders wordt dit artikel veel te lang. Alles weten? Lees de voorwaarden van Facebook 😉

  • Je camera aan- en uitzetten
  • Je microfoon aan- en uitzetten
  • Je belhistorie doorlezen
  • Je whatsapp chats doorlezen
  • Deze data gebruiken om de service aan jou als gebruiker te verbeteren
  • Deze data verkopen aan elke partij die dit wil kopen

Wow! Dus mijn onderhandelingsstrategie voor de mega tender van mijn grootste prospect kan ook bij de concurrent liggen????????

Ja hoor. Ben je overigens verbaasd? Nogmaals, dit geldt dus voor heel veel apps en toepassingen (zoals gmail etc.). Wees bewust van de privacy die je opgeeft en bewust van de risico’s die je daarmee loopt!

En Bring Your Own Device? Wake up!

Ik wens je een mooie dag met tijd voor reflectie en tijd om na te denken over het bovenstaande.