De arbeidsmarkt in een notendop

Het gaat goed in Nederland, het gaat goed met Nederland. Tenminste, afhankelijk van welke trend je bekijkt gaat het goed. Er is weer iets aan de hand. En om met Tedje van Es te spreken :”Wat is er dan aan de hand in Nederland?”

Met zeer grote regelmaat ben ik zoals wij dat noemen, in de markt. Ik roep het al jaren: onder market presence kun je geen vertrouwen opbouwen en zonder vertrouwen geen reden om een opdracht te krijgen.

En juist die market presence laat mij de afgelopen maanden iets bijzonders zien. Een paar opvallende zaken uit de gesprekken die ik voer:

  • Veel hiring managers willen van positie veranderen
  • Veel hiring managers weten nog niet of ze in de nieuwe rol als interimmer gaan werken, of weer in een dienstverband
  • Veel opdrachten zijn werving & selectie opdrachten

Wat leer mij dit?

Als veel hiring managers van positie willen veranderen is de markt in beweging. Wilden ze al eerder van positie veranderen? Is nu het economisch tij voldoende aantrekkelijk om toch te gaan bewegen? Zijn er nu meer kansen, of gaan we gewoon van baan veranderen? Zijn we wel uitgekeken bij dit bedrijf? Loopt het carrière perspectief “steep” naar boven en is daardoor de kans op promotie kleiner geworden? Of is het simpel gezegd de bekende “7-years itch”….

Opvallend is de keuze om de volgende stap dan wel in dienstverband te werken, dan wel als freelancer. Als we dan doorpraten over het gedrocht van 2016 (de wet DBA), is de reactie vaak:”Ik vind het allemaal onzin, wat een gezeur”. De praktijk kan weerbarstig zijn maar het tekent wel de risk appetite van mijn contactpersonen.

We willen zelfstandig zijn, zelf beslissingen nemen en ja, daar hoort een risico bij. Nederland is ondernemender dan ik dacht 😉

Een aantal relaties kijkt in eerste instantie voor een nieuwe rol naar de eigen organisatie. Answer most given: “Golden hand-cuffs”. Met andere woorden, ik zit hier al zo lang dat als ik zelf wegga, ik veel minder inkomen zal genieten. Tsja, dat snap ik altijd en het betekent tegelijkertijd dat wij elkaar wel in de tang houden. Keerzijde: gelukkig zijn in je werk is by far het belangrijkste.

Hoe dan ook: het onderwerp arbeidsmarkt is zeer actueel, er is voldoende beweging.

Organisaties kiezen toch relatief vaak voor een permanente oplossing. Met andere woorden, een arbeidsovereenkomst. Wat maakt die keuze de meest logische? Natuurlijk stel ik de vraag en vaak komt dan terug: company policy, of “Ik kies voor een structurele oplossing”.

Ik ben er nog niet uit, collega bureaus die ik spreek zijn er ook niet uit. De klant is er niet uit, eigenlijk alleen het individu is er wel uit.

Wie het weet mag het zeggen, ik ben erg benieuwd naar achterliggende redenen.

Voor de goede orde: de steekproef is beperkt en zeker niet representatief voor de Nederlandse arbeidsmarkt. We hebben het over hoogopgeleiden met uitgebreide ervaring (tenminste 8 jaar) met een baan in Finance, HR en/of IT ….. onze doelgroep dus.

Ik wens je zoals altijd weer veel wijsheid in de dagelijkse beslommeringen, zowel zakelijk als privé. En mocht je willen sparren over je toekomst..je weet me te vinden.